Workshop alcoholinkten

Drawing Days is het ideale moment om andere tekenaars te ontmoeten, en misschien samen iets te drinken op een Hasselts terras. Of om nieuwe technieken, materialen en inspirerend werk te ontdekken. Tijdens de workshop alcoholinkten van Hilde Groven gooien we die elementen even in een andere volgorde: er zit geen alcohol in je drankje, maar in de inkt waarmee je tijdens een workshop alcoholinkten aan de slag gaat. Hilde Groven vertelt wat meer over deze techniek. 

Alcoholinkt, wat is dat? 
Hilde: 'Normaal gezien gebruik je alcoholinkt in een stift. Met de inkt aan de slag gaan, zonder de stiften, is een vrij nieuwe techniek. Ik werk meestal met de inkten die gebruikt worden om Various Copic Markers bij te vullen. Van die inkten heb je een breed gamma aan kleuren en ze zijn fijn om mee te werken. Je werkt het best op speciaal synthetisch papier. Daarop kan de alcoholinkt niet intrekken, en vloeit hij voordat hij opdroogt. Het droogproces versnel je met behulp van een kleine handföhn, zo krijg je mooie rokerige effecten. Achteraf kan je er met paintmarkers nog overheen tekenen. Zo creëer je een hele mooie symbiose tussen gecontroleerd en ongecontroleerd werk. 
 
Waarom werk je zelf graag met alcoholinkt? 
Met alcoholinkt kan je vrijer ontwerpen. De resultaten zijn altijd anders dan wat je op voorhand in gedachten had. Je wordt eigenlijk verplicht om verwachtingen los te laten en te werken met dat wat vanzelf ontstaat.

Met welke materialen werk je zelf zoal nog?  
Ik werk zelf niet zo vaak met alcoholinkt. Als ik de workshop geef, zet ik me erbij en doe ik natuurlijk mee. Ik werk tegenwoordig vooral digitaal, via de tekenapp Procreate, op de iPad met een Apple Pencil. Daar geef ik ook cursussen over. Ik vind het prettig om daarmee te werken en het geeft me ook de mogelijkheid om overal en op elk moment te kunnen tekenen. 
 
Daarnaast organiseer je ook de 'analoge' tekencursus 'Van Tekenen tot Illustreren'. Wat kan ik daar opsteken?
Daar leer ik mijn cursisten werken met verschillende technieken en materialen. Ik mis het analoge illustreren soms wel. Vroeger illustreerde ik met acrylverf en kleurpotloden, mijn handen waren nooit proper. Dat is ook de reden waarom ik die tekencursussen geef rond analoog illustreren. Dan kan ik mijn eigen handen ook nog eens vuil maken. (lacht) Dat zal tijdens de workshop alcoholinkten ook zeker het geval zijn!