Witte onderbroeken en valse penselen

Het epicentrum voor beeldende kunst in Hasselt is natuurlijk de Academie. Tijdens Drawing Days kan je je er als tekenaar helemaal uitleven in verrassende workshops. Want hebben witte onderbroeken, sponsen en blaadjes met tekenen te maken? Docenten Karen Vandelaer en Ingrid Saro vertellen er alles over.

Een tekenworkshop met witte onderbroeken? Vertel. 
Een wit onderbroek is net zoals een wit tekenblad: onbeschreven, fris en kraaknet. De drager beslist welk avontuur het zal meemaken. Net zoals een tekenaar, die zijn eigen verhaal wil schrijven en niet beïnvloed wil worden door bijvoorbeeld voorgedrukte lijnen. Daarom koos ik voor witte onderbroeken. En ja, natuurlijk ook om eens iets zot te doen. Want hoe vaak heb jij al getekend op een wit onderbroek? (lacht) 

Wat gebeurt er achteraf met mijn betekende onderbroek? 
We hangen de betekende onderbroeken aan een waslijn. Zo vormen ze een tentoonstelling op zich, in een unieke opstelling. Achteraf kunnen tekenaars hun onderbroek meenemen, en natuurlijk ook dragen! Zo gaat elke onderbroek zijn eigen weg uit... 

Heb je tips voor onervaren onderbroekentekenaars? 
Zijn er dan ervaren onderbroekentekenaars? (lacht) Kortom, twijfel niet, kom langs. Wij begeleiden je tot in de kleinste details. Maar ook tekenaars die liever individueel aan de slag gaan, laten we hun eigen weg gaan. Alles kan! 

Van onderbroeken naar valse penselen. Wat zijn dat precies? 
Valse penselen zijn zelfgemaakte penselen. We gebruiken geen natuurlijke of synthetische haren, zoals bij echte penselen. We vervangen de haren met sponsen, takken, blaadjes, koorden, stof…We kunnen zelfs ook variëren in de grootte van het penseel. 

Wat is het verschil met een gewoon penseel? 
Onze valse penselen vullen zich helemaal anders met inkten in vergelijking met de echte penselen. Als je werkt met een zelf gemaakt penseel, moet je je inleven in het speciale karakter van je werkgerei. Tijdens het weekend kan je deze valse penselen eens komen uittesten op kleine of grote formaten papier. Voor een ongewone tekenervaring tijdens Drawing Days moet je dus zeker in de Academie zijn!