Window Walk: Sara Bomans

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Sara Bomans.

Sara: 'Ik ‘kreeg’ vier ramen bij Chocoladehuis Boon. De ramen staan redelijk hoog waardoor ik vanop een ladder aan het werk moest. Daardoor zal misschien niet iedereen de tekeningen zien. Ik koos daarom om rond het personage Rapunzel te werken, die vanuit haar hoge toren een dialoog aangaat met de voorbijgangers. Ze weigert echter om haar haren naar beneden te laten zakken omdat ze alle chocolade voor zichzelf wil houden. Rapunzel past bij mij, ondanks dat ik zelf zeer korte haren heb. Ik verwerk wel ook regelmatig haren in mijn tekeningen. Ik naai ermee door papier om subtiele, bijna onzichtbare tekeningen te maken. Qua stijl ga ik in de lijn van mijn cartoons uit de reeks 'secret thoughts' werken; eenvoudige lijntekeningen die niet echt perfect proberen te zijn. Als doelpubliek van mijn tekening, nam ik mijn dochter van acht jaar voor ogen. Al hoop ik natuurlijk dat ook anderen plezier zullen beleven aan de tekeningen.  

Tekenen op een raam is helemaal anders voor mij. Ik werk normaal op kleine formaten, zoals op postkaartformaat. Dat zorgt voor intimiteit en veiligheid: een klein formaat heeft niet zoveel pretentie en vergeef je ook makkelijker als het eens wat tegenvalt. Grote ramen met veel voorbijgangers geven wel wat druk: Zal het wel lukken? Zal het goed genoeg zijn? Als je iets groots durft te maken, kan het overkomen voor publiek alsof je zelf heel zeker bent van je stuk. Ik hoop dat ik erin geslaagd ben om toch wat fragiliteit en gevoeligheid, verpakt met wat humor, op het glas te krijgen. Ik maakte op voorhand een paar ruwe schetsjes, maar op het moment zelf kan ik daarvan afwijken, afhankelijk van wat op dat moment goed voelt. Kom een kijkje nemen om te zien wat het is geworden!’

Sara Bomans tekent op het raam van: Chocoladehuis Boon, Paardsdemerstraat 13, 3500 Hasselt