Window Walk: Katrijn Jacobs

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Katrijn Jacobs.

Katrijn: ‘Ik heb een speelse compositie getekend, met figuren die elk apart staan en toch met elkaar verbonden zijn. Ze zijn samen nadat ze een hele tijd in bubbels of op eilandjes hebben vertoefd. Voor de ene gaat dat makkelijk en zonder nadenken, de ander is wat voorzichtiger. Mijn inspiratie heb ik ook in de locatie gezocht. In mijn werk ga je op een subtiele manier objecten terugvinden die een directe link hebben met de winkel. Het lijkt me een ideale mix om de illustratie zo mooi te laten blenden met de omgeving.

Tekenen op papier geeft je veel controle, je kan makkelijk corrigeren. De verhoudingen zijn ook beter te overschouwen. Op een raam werk je, om te beginnen, al een pak groter. Dat is toch even wennen. Intussen heb ik voldoende ervaring en ontdekte ik dat je op een raam ook makkelijk kunt ‘weggommen’. Dat geeft me wel wat rust, wetend dat het niet direct perfect moet zijn. Ik heb ook geleerd dat de illustratie op een raam er toch altijd anders uit ziet dan op papier. Het is een kwestie van loslaten. De schets op papier is mijn houvast om de grote lijnen uit te zetten. En dan laat ik mijn papier los en leef ik me volop uit op het raam. Ik heb ontdekt om te creëren op het moment zelf. Een zalig gevoel.
 
Vroeger drukte ik een vergroting van mijn schets af en kleefde dat achteraan het raam. Dat had ik nodig om mijn idee correct te tekenen. Maar op dubbel en driedubbel glas was dat niet altijd evident. Ik hou enorm van tekenen op een raam en heb het intussen al heel vaak gedaan. Hierdoor heb ik de mogelijkheden en de beperktheden leren omarmen. Ik heb de drang om mijn papieren versie perfect over te zetten leren loslaten. Ik vraag een foto van het raam op, maak een ontwerp en bedenk een compositie. Ik laat voldoende ruimte om ter plekke nog wat te creëren.

Iedere keer als ik op locatie ben, valt het me op dat ik mijn beeld toch weer wat moet aanpassen. Het raam in het echt is niet zoals het raam op de foto. Ik heb dat omarmd en vind het nu best een fijne uitdaging. Ik start een raamproject ik eerst met luchttekenen. Dat ziet er wellicht grappig uit, maar het helpt me enorm. Ik situeer mijn figuren en bekijk of mijn idee mogelijk is. Het spannendste is de eerste figuur. Die teken ik uit de losse hand, direct op het raam. Droge doekjes of babydoekjes werken als gom om foutjes weg te vegen en opnieuw te starten.

Eenmaal de eerste figuur erop staat, vloeit al de rest uit mijn hand op het raam. Ik neem regelmatig afstand om te zien of ik links en rechts iets moet toevoegen. Eerst komen de grote lijnen, daarna speel ik met lijndiktes. Later komt de ‘opvulling’. Met verschillende manieren van opvullen en arceren probeer ik met transparante en minder transparante delen te werken. Dat is best boeiend. Ik hou van de witte lijn op het raam, maar af en toe waag ik me aan het toevoegen van één of twee kleuren. Kom je kijken wat het is geworden op het raam van het Kookdepot? Ik hoop dat voorbijgangers oog hebben voor de speelsheid en de details van mijn raamtekening.’

Katrijn tekent tijdens Drawing Days op het raam van Kookdepot, Kapelstraat 39, 3500 Hasselt