Window Walk: Gilles Dedecker

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Gilles Dedecker.

Gilles: ‘Mijn raamtekening vind je in King Kong Coffee. Ik heb mij geïnspireerd op deze plek: apen en koffie domineren de tekening. Ik laat een tekening altijd heel spontaan ontstaan. Meestal spring ik via associaties van het ene beeld op het andere. Al die kleine tekeningen vormen dan samen een geheel. Zo weet ik nooit op voorhand waar het werk me brengt. Dat was ook bij deze raamtekening het geval. Het kon verschillende richtingen uitgaan: een oerwoud, overspoeld door koffie, een stad overmeesterd door caféïneverslaafde apen, een getekende ruïne met de restanten van een oude koffiesamenleving geregeerd door apen… Om te zien wat het is geworden, zal je moeten langskomen. (lacht)

Bij de meeste projecten verwerk ik heel graag de locatie in het geheel. Zo ontstaan er werken die echt opgaan in de omgeving. Als bezoeker is het ook een handige kapstok. Je kan het beeld zelf ontwarren en op zoek gaan naar herkenbare elementen. Die kunnen terugkomen in de naam van de zaak, maar ook vormen uit de omgeving zijn, zoals een verkeersbord. Ik vind het een erg leuk spel om op zoek te gaan naar herkenbare elementen en linken te leggen. Je kan het zien als een heel absurde ‘Waar is Wally?’, maar dan zonder Wally. (lacht)

Op een raam tekenen is anders dan op papier aan het werk gaan. Bij papier heb je een zekere vertrouwdheid. Je hebt meer controle in het begin, zo kan je zelf het formaat en het soort papier kiezen. Zelf kies ik vaak om te tekenen op klein formaat, zoals bijvoorbeeld A6 of A5. De overstap naar een raam is een zijsprong die ik graag maak. Het haalt me een beetje uit mijn comfortzone. Je moet ook met andere elementen rekening houden, zoals bijvoorbeeld de doorzichtigheid van het raam. Je kan dan wel alles op een raam tekenen, maar wat met de elementen die erachter staan? Ga je die bewust integreren in de tekening, of net niet? Dat zijn keuzes die je niet hoeft te maken bij gewoon tekenpapier.

Meestal heb ik een globaal idee van wat ik zal tekenen. Dat is vaak een groot beeld, daarrond teken ik dan andere elementen die erbij passen. Ik maak schetsen rond het onderwerp zodat de vormen al een beetje in mijn vingers zitten. Op het moment zelf is het dan freewheelen. Ik ga nooit een ontwerp exact natekenen, dan mis ik een zekere spontaniteit.

Voorbijgangers zullen zich misschien afvragen ‘wat heb ik nu eigenlijk gezien?’, maar dan op een goeie manier. Althans, dat hoop ik toch. (lacht) Ik hoop dat ze er een mix tussen plezier en een beetje vervreemding in vinden. Hopelijk ervaren ze een totaal andere wereld waarin ze vijf minuten kunnen ronddwalen, met een koffie in de hand.’

Gilles tekent op het raam van: King Kong Coffee, Maastricherstraat 58, 3500 Hasselt