Window Walk: Evelien Van Melckebeke

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: 

Evelien: ‘Door de coronacrisis heb ik wat vaker dan anders, maar vooral bewuster door de stad Hasselt geslenterd. Tijdens deze wandelingen ben ik gaan beseffen dat er toch heel wat interessante gebouwen in onze stad staan. Mijn raamtekening is daarom een 3D-achtige plattegrond van de stad Hasselt, waarbij ik een aantal van de karaktervolle Hasseltse gebouwen in de kijker zet.

Als geboren en getogen Hasselaar/Runkstenaar ben ik opgegroeid met het mooie Hasseltse dialect. Eén van de leukste woorden uit ons dialect is voor mij het woord 'vinstermik'. De 'vinstermik' is iemand die erg nieuwsgierig is, iemand die anderen graag vanachter het raam zit te bespieden. Ik denk dat ik zo vrij mag zijn om te stellen dat het 'vinstermikken' nogal in het Hasseltse DNA zit. (lacht) In de raamtekening ga ik proberen om de nieuwsgierige Hasseltse inwoners en de indrukwekkende Hasseltse architectuur te verbinden. Ik ga de 'vinstermikken' verstoppen in de plattegrond en gebouwen van de stad. Aangezien de illustratie op een raam, of ‘vinster' staat, is het dus enkel nog een kwestie van de 'mikken' te vinden.

Ik ben voor deze illustratie eerst achter mijn tekentablet gekropen. Ik werk als grafisch vormgever onder de naam StudioMILCK en ben voornamelijk bezig met digital art. Ik creëer (familie)portretten en illustraties van mijn inspirerende omgeving. Hoewel ik meestal digitaal aan de slag ga, komt het werk voor mij pas echt tot leven wanneer het is gedrukt, geprint, getekend of geschilderd. Een raamtekening, dat is een nieuwe uitdaging voor mij. Met wat digitale voorbereiding en de kunst van de spontaniteit ben ik eraan begonnen.

Het zou fantastisch zijn als voorbijgangers op zoek gaan naar de ‘vinstermikken’ in mijn raamtekening. Daarnaast hoop ik ook dat passanten de mooie Hasseltse gebouwen gaan herkennen, of leren kennen, en zo nieuwsgierig worden naar onze mooie stad.’

Evelien Van Melckebeke tekent op het raam van: Fietsbar, Minderbroedersstraat 54, 3500 Hasselt