Window Walk: Debbie Lavreys

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Debbie Lavreys.

Debbie: ‘In de bibliotheek fladderden mijn gedachten al snel van boeken en letters naar bomen, de grondstof van al dat papier. Van daar was het maar een kleine sprong naar het bos en dieren, mijn favoriete thema’s. Zo belandde er een grote boom in mijn raamtekening, met op de takken her en der dieren die boeken lezen.

Bij een ‘normale’ illustratie let ik heel erg op de kleuren. Alles moet natuurlijk ogen, maar het hoeft niet per se natuurgetrouw te zijn. Bij de raamtekening ben ik echter beperkt tot een witte lijntekening. Om toch wat extra cachet toe te voegen, heb ik enkele schaduwen aangebracht door een heleboel mini-lettertjes kriskras naast elkaar te plaatsen. Dat is natuurlijk ook een verwijzing naar de bibliotheek.

Het is niet gemakkelijk om bij een grote illustratie het overzicht te behouden. ‘Mijn’ raam is ook best groot, zo’n 4 meter breed en wel 3 meter hoog. Normaal gezien vergt het me niet veel moeite om een mooie, gladde curve op een blad te toveren. Eén soepele beweging met de pols en de lijn staat er. Dat is natuurlijk helemaal anders bij een raamtekening, dezelfde curve is dan ineens 1 meter lang. Dat doe je niet met een simpele zwier. Maar het grootste verschil met het tekenen op papier, is dat ik hier een trapladder nodig heb! (lacht)

Het nam een hele dag in beslag om de illustratie op het raam te zetten. Dat lijkt misschien lang voor één tekening, maar die is dan ook erg groot. Bovendien kruipt de meeste tijd in de voorbereiding. Een schets uitdenken en uitwerken, daar ben je toch wel even zoet mee. Door de schaal van de tekening kies ik ervoor om de grote basisdelen van de illustratie uit te printen en op het raam te plakken. Die doen dienst als referentiepunten. Zo kan ik er zeker van zijn dat de compositie en de proporties juist blijven. En zo heb ik achteraf weer een hele stapel schetspapier voor nieuwe projecten. (lacht)

Voor de coronacrisis gaf ik in mijn atelier in Kuringen heel wat workshops en cursussen illustratie. De meeste cursisten kwamen uit Hasselt en omgeving. Wie weet zijn enkelen van hen fervente bibliotheekbezoekers en zullen ze mijn stijl herkennen in de raamtekening. Zullen ze de overvloed aan planten, bomen, bloemen, dieren en vogels linken aan mij? Ik hoop van wel.

De dromerige stijl van de raamtekening sluit volgens mij ook goed aan bij de bibliotheek. Het is hier een oase van rust. Kom gezellig binnen, zoek een rustig plekje, kies een boek en verlies jezelf in het verhaal en mijn glazen bos vol dieren.’

Debbie Lavreys tekent op het raam van: Bibliotheek Hasselt (raam aan de achterzijde, Witte Nonnenstraat, 3500 Hasselt)