Window walk: Charlotte Froyen

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Charlotte Froyen.

Charlotte: ‘Ik teken het liefst portretten en bloemen. Bij lederwarenwinkel Art Lux heb ik ervoor gekozen om ook iets van lederwaren te verwerken in mijn illustratie. Ik vind het leuk om op die manier een ander onderwerp in mijn tekening te verwerken. En voor de winkelhouder is het natuurlijk ook fijn om een link te zien in de raamtekening.

Ik teken meestal op papier, soms ook digitaal. Op een raam tekenen vind ik een hele uitdaging. Ik twijfel steeds over iedere lijn die ik op papier zet. Elke lijn en elk detail moet juist aanvoelen en teken ik vaak tien keer opnieuw, soms maar met een millimeter verschil. Op een raam kan je dat niet doen en moet je je kunnen neerleggen bij de eerste lijnen die je zet. Een andere moeilijkheid zit in het verschil in grootte. Op een groot raam raak je soms het overzicht kwijt. Dat heb ik vooral ondervonden toen ik samen met illustrator Neelster a.k.a. Nele Bollen vorige zomer het grote raam van de Werkwinkel aan het station onder handen mocht nemen in het kader van het project Zininzomer. En dan is er natuurlijk ook het publiek. (lacht) Als je thuis tekent, kijkt er niemand mee… Dat is nu ook heel anders en best wel spannend.

De ramen van Sissy Boy neem ik samen met Neelster, onder handen. We werken samen aan één tekening. Inspiratie vonden we uit de collecties uit de winkel, vooral bloemen-, planten- en dierenprints). We gingen samen aan de slag zonder precies te weten wat we gingen tekenen. Spannend, maar gelukkig vormen onze tekenstijlen een mooie match.

Bij mijn tekening voor Zininzomer, tekende ik aan de buitenkant van het raam. Deze keer ga ik binnen tekenen. Dat is een extra uitdaging, want alles zal in spiegelbeeld te zien zijn. Mocht je al eens een tekening in spiegelbeeld hebben proberen te tekenen, dan weet je dat dit een heel vreemd effect geeft. Voor mij voelt het minder juist aan. Het was dus een hele uitdaging om dat goed te krijgen. Ik ben benieuwd naar wat voorbijgangers van mijn tekening zullen vinden.'

Charlotte Froyen tekent op de ramen van: Sissyboy, samen met Nele Bollen (Grote Markt 12) & Art Lux (Havermarkt 2)