Window Walk: Astrid Vandendael

De Window Walk is een vaste waarde tijdens Drawing Days. Meer dan vijftig tekenaars en illustratoren nemen Hasseltse ramen onder handen en fleuren zo de stad op met hun creaties. Maak hier kennis met één van hen: Astrid Vandendael.

Astrid: ‘In mijn raamtekening zie je twee onderzoekers. Met een notitieboekje in de hand bestuderen ze nieuwsgierig nieuwe planten- en diersoorten, klaar om ze te tonen aan de wereld.  ‘Mijn’ raam is deel van een oude etalage waar permanente stickers op kleven. Deze stickers zorgen voor een extra fijne uitdaging. Ik verwerk ze mee in het ontwerp. Ze vormen een interessant startpunt om mee aan de slag te gaan.
 
Een raam zorgt voor fijne uitdagingen. Het voelt altijd een beetje alsof je de gekste gymnastiekoefeningen aan het uitproberen bent. Je wringt je lichaam in vreemde bochten en bizarre houdingen om die ene lijn toch zo perfect mogelijk op het glas te krijgen. Dat fysieke gevoel heb ik veel minder als ik teken op papier. (lacht)

 

Voor ik een ontwerp teken, ga ik altijd via Google Street View op zoek naar het raam waar de tekening op zal komen. In welke omgeving staat het? Wat voor type raam is het? Hierdoor krijg ik een beeld van het formaat en de sfeer. Daarna begin ik met simpele schetsen. Vaak komt de inspiratie voort uit de omgeving. Maar af en toe grijp ik ook naar mijn eigen werk en thema’s waar ik al mee vertrouwd ben. Meestal creëer ik in mijn werk een ongewone kijk op alledaagse dingen. De personages zijn vreemde figuren die nogal onwetend interacties ondergaan met hun omgeving. Een raamtekening is vaak een mix van deze twee invloeden. Hier teken ik dikke, onwetende mannetjes die een nieuwe omgeving onderzoeken en ontdekken.

Ik kies nooit kleuren op voorhand, ik bepaal die op het moment van het tekenen. Ik wil dat er tijdens het tekenen spontane veranderingen kunnen gebeuren. Daarom druk ik ook nooit de schets af op ware grootte. Die veranderingen en uitdagingen geven mij net enorm veel plezier.
 
Ik hoop altijd dat voorbijgangers meegaan in de sfeer van mijn illustratie. Hopelijk ervaren ze dezelfde nieuwsgierigheid als de figuren in de prent en voelen ze zichzelf een beetje als de dikke onwetende mannetjes, verrast en nieuwsgierig door de nieuwe omgeving.’

Astrid tekent op het raam van: NaaisTime, Leopoldplein 19/2, 3500 Hasselt