Sketch Walk: de stad op je blad

Tijdens Drawing Days is Hasselt het gedroomde speelterrein voor tekenaars in open lucht. Je kan je potloden bovenhalen in de Japanse tuin, voorbijgangers portretteren op de Grote Markt of op pad gaan in de stad tijdens de Sketch Walk. Ideale uitjes voor fervente of beginnende Urban SketchersUrban wat? 

Een volgetekend schetsboek, een etui vol pennen en potloden en een belangstellende blik: zie je tijdens Drawing Days iemand op straat waarbij je die drie elementen kan afvinken, dan is de kans groot dat je een Urban Sketcher in het wild gespot hebt. Een Urban Sketcher? Dat is een wereldwijde gemeenschap van kunstenaars die oefenen met tekenen op locatie in steden en dorpen waar ze wonen of naar reizen.

Barbara Luel is een fervente buitentekenaar en trekt er vaak op uit met potlood en schetsboek bij de hand, klaar om een stadszicht of landschap vast te leggen in een tekening in plaats van op foto. Ze vertelt ons iets meer over Urban Sketchers en geeft tips als je voor de eerste keer mee gaat op Sketch Walk.

Help, er is zo veel te zien in een stad! Op wat moet ik mij focussen als ik meega op tekenwandeling?
Iedereen heeft zo zijn ‘dada’: voor sommige tekenaars is gebouwen tekenen aantrekkelijk, anderen tekenen dan weer liever voorbijgangers. Persoonlijk vind ik mensen tekenen wat moeilijker. Daar heb ik meer tijd voor nodig. Maar anderen zijn daar dan weer net heel goed en vlot in. Toch zie je, zeker in een stad, dat alle elementen van belang zijn. Een stadslandschap zonder mensen, dat lijkt bijvoorbeeld nogal snel leeg en artificieel. Bekijk op het moment zelf wat jouw aandacht het meest trekt en focus je daarop, je zal de stadsfeer vanzelf meenemen in je tekening.

Welke locaties in Hasselt zijn volgens jou echte hotspots voor Urban Sketchers?
Ikzelf ben een grote fan van de Japanse Tuin en van industrieel erfgoed. Maar ook in het stadcentrum kom ik zeker aan mijn teken-trekken.

Er bestaat zoiets als het Manifesto voor Urban Sketchers. Wat moet ik daar zeker over weten?
Het belangrijkste punt is zonder twijfel dat Urban Sketching betekent dat je tekent op locatie, en niet vanaf, bijvoorbeeld, een foto. Daarnaast is het delen van je tekeningen met anderen belangrijk, bijvoorbeeld op sociale media. Je tekeningen aan niemand tonen vinden we jammer. Ze kunnen anderen inspireren en zorgen voor nieuwe ideeën. Iedereen kijkt met een andere blik naar dezelfde omgeving. Het is geen kwestie van met elkaar concurreren, integendeel, we willen elkaar inspireren en aanmoedigen.

Wat mag ik zeker niet vergeten als ik meewandel met de Sketch Walk?
Het allerbelangrijkste: je schetsboek en tekengerief, en eventueel een stoeltje als je af en toe wil gaan zitten. Dat kan natuurlijk ook op een comfortabele stadsbank op de Grote Markt of tegen de muren van het Oude Stadhuis. Maar wat je ook zeker niet mag vergeten, is je goed humeur, een open blik en goesting om samen met anderen te tekenen!