vrijdag 2 oktober 2020 zaterdag 3 oktober 2020 zondag 4 oktober 2020
Expo

L'intérieur de l'intimité

tekeningen van Eric vande Pitte

Eric Vande Pitte (°1950 Kortrijk) bouwde zijn oeuvre op rond de herinneringen aan zijn jeugd. Marcelle en Paul, de hoofdpersonen uit zijn leerboek Frans van vroeger, spelen ook in zijn oeuvre de hoofdrol. In schilderijen, tekeningen, grafiek en allerlei ruimtelijke en textiele varianten daarop, ontdekken zij de wereld om zich heen, de wereld van de taal ook. Zij beleven niet alleen kinderavonturen, maar geven ook gestalte aan de levenslange verbazing en bewondering van vande Pitte voor taal en beeld, en hoe die twee nooit precies met elkaar overeenkomen.

Het herinneringsaspect vertaalt hij ook naar een uitzonderlijk materiaalgebruik, bijvoorbeeld de blauw-paarse anilinepotloden van vroeger en het zachte zijdepapier dat hij als jongen al graag voor zijn tekeningen nam. Tekeningen worden vaak voltooid door de tijd: vande Pitte begraaft sommige voor een tijd in de tuin, andere worden in zonlicht gebaad/gebleekt. Weer andere werken worden deels met oplichtend pigment uitgevoerd, waardoor ze vooral als nabeelden oplichten op doek of netvlies en een bijna tastbare versie van de herinneringen zijn.

Vrijdag 2 oktober
12u00 18u00
Zaterdag 3 oktober
10u00 19u30
Zondag 4 oktober
10u00 19u30

Galerie Dessers
Leopoldplein 9
3500 Hasselt
België

De tentoonstelling van Eric vande Pitte maakt deel uit van 'This is Belgian'. In de galerieruimte van 530m2 wordt de focus gelegd op Belgische, hedendaagse kunstenaars.