Drawing faces: tekenen in een mobiel tekenkraam

Tijdens Drawing Days duikt Loesdier op in Hasselt met haar mobiel tekenkraam. Ze overtuigt je om de angst voor het witte blad te overwinnen en een voorbijganger te tekenen. Met alle portretten bouwt ze een expo op in het Begijnhof, een verzameling van Hasseltse gezichten. We horen Loesdier (aka Loes Deckers) uit over haar tekenplannen.

Een mobiel tekenkraam, wat moet ik me daarbij voorstellen? 
Loes: 'In mijn feestelijke bolderkar, versierd met vlaggetjes, heb ik een plooibare tafel mee met krukjes. Naast de bolderkar zet ik een sandwichbord neer, waar ik met krijt op schrijf wat je kan komen doen. Mijn mobiel tekenkraam is makkelijk plooibaar en kan ik heel snel klaarzetten. Vrijdag klap ik mijn kraam open vanaf 17:00 in het Begijnhof. Op zaterdag ga ik op pad in de stad en zal ik mijn tafel op verschillende locaties openklappen. Je kan de route volgen op mijn Instagrampagina. Zondagmiddag sta ik dan terug in het Begijnhof.  

Help, ik kan niet tekenen! Kan ik wel meedoen? 
Probeer niet te veel na te denken als je tekent. Mijn belangrijkste tip is om niet te focussen op het eindresultaat, maar op het gezicht dat je gaat tekenen. Hoe ga je het opbouwen, wat valt je op, waar staat bijvoorbeeld de neus tegenover de andere delen van het gezicht? Het is zeker niet de bedoeling dat er perfecte portretten worden getekend, maar dat er leuke, originele tekeningen vol karakter ontstaan. En vooral, dat je plezier ervaart bij het tekenen! Ik begeleid jou en heb verschillende tekenoefeningen voorbereid om wat op te warmen als je met angst voor het witte blad te kampen hebt. Maar deze ‘opwarmertjes’ kunnen ook perfect het eindresultaat zijn van je werk! 

Wat gebeurt er achteraf met mijn tekening? 

Je tekent op carbonpapier, dat doordrukt op een extra blad in rood en blauw. Zo kan je je eigen tekening mee naar huis nemen, en maak ik met de dubbeltjes een expo in het Begijnhof in huisje 11. Je kan er ook de vlaggetjesexpo van Pasform en De Serre bezoeken. Het hangt natuurlijk een beetje af van hoeveel portretten er worden getekend, maar het plan is om een muur vol gezichten te hangen. Het wordt een verzameling van Hasseltse gezichten, en iedereen tekent mee. Vrijdagavond zal ik de eerste werken ophangen, en dan groeit de verzameling gezichten verder aan met de werken die in het weekend worden getekend. Hoe meer portretten, hoe beter. Kom dus zeker eens hallo zeggen als je mijn mobiel tekenkraam spot. En mee tekenen natuurlijk!'