Audi Pauwels bejubelt de edele kunst van de edelsmeedkunst

Tekenen gebeurt in vele vormen. Al vind je de liefde voor het 3D-tekenen van verfijnde ontwerpen in goud of zilver in Hasselt terug op één specifiek adres. Maak kennis met Audi Pauwels van Huis Pauwels Spaenjers. ‘In essentie geloof ik nog steeds dat tekenen makkelijker is dan leren schrijven.’

Collectie op maat

Audi: “Toen we beiden als goudsmid begonnen hadden we nog geen vaste collectie uitgebouwd. We kregen telkens aanvragen en gingen toen al persoonlijk aan de slag met de vraag van de klant. Het presentatietekenen groeide daarom vanuit een soort van noodzaak, als een manier om te communiceren met de klant en hen zo nieuwe ontwerpen te presenteren. Op die manier kan de klant zich zo goed mogelijk voorstellen hoe een sieraad eruit zou kunnen zien. Na verloop van tijd bouwden we aan de hand van deze tekeningen een vaste collectie uit. Nu werken we nog steeds op eenzelfde manier en blijft tekenen een essentieel onderdeel binnen mijn job.” 

De kunst van de edelsmeedkunst

Audi: “Ik vind het erg fijn om in perspectief te tekenen: de dingen lijken op die manier een beetje echt te worden. Je bekijkt een ontwerp vanuit verschillende perspectieven een beetje zoals bij 3D, en dan ga je hiermee aan de slag. Juweeltekenen is een tekenstijl apart, een tekenstijl die vooral erg technisch is. Maar in essentie geloof ik nog steeds dat tekenen makkelijker is dan leren schrijven.”

Audi: “Toen we studeerden was juwelen tekenen nog geen vast opleidingsonderdeel. Er werden wel lessen modeltekenen aangeboden, maar het tekenen van cirkels en ellipsen om zo een sieraad op te bouwen, is toch iets helemaal anders. Ik besloot het mezelf doorheen de jaren aan te leren, voornamelijk door goed te observeren uit welke vormen zoiets is opgebouwd. En hoewel mijn leerlingen aan PXL Mad nu vooral met maquettes werken, blijft het tekenen van een bepaald materiaal een technische uitdaging die ik hen graag wil bijbrengen.” 

Huis Pauwels Spaenjers stelt tentoon

Audi: “Nu, dertig jaar later, ben ik nog altijd wat onzeker over mijn tekeningen en vind ik sieraden teken nog steeds niet simpel. Tijdens Drawing Days wil ik dan ook de bezoekers een inkijk geven in het proces van juwelen tekenen. In onze winkel Huis Pauwels Spaenjers zal er een kleine tentoonstelling te zien zijn waarin we een veelheid aan schetsen zullen combineren met de eigenlijke presentatieontwerpen van de juwelen. Daarnaast ga ik dat weekend ook zelf aan de slag met potlood en aquarel. Of we dat tijdens het weekend nog combineren met een 3D-tekenaar, om zo het contrast tussen beide tekentechnieken duidelijk te maken, staat nog niet helemaal vast.” 

Audi Pauwels richtte samen met zijn vrouw Kitty Spaenjers Huis Pauwels Spaenjers in Hasselt op. Naast hun deur openden ze in 2000 Multiple, een galerij waar ze geregeld expo’s organiseren rond hedendaagse juweelontwerpers.  
Daarnaast geeft Audi ook les aan PXL Mad binnen de opleiding Juweelontwerp.  

© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers
© Huis Pauwels Spaenjers