Eerst was er…

John_Ruskin_1863 (Wikipedia)

JOHN RUSKIN

Dit is John Ruskin in 1863 (foto: Wikipedia). Deze Victoriaanse kunstenaar en schrijver was ervan overtuigd dat tekenen ons helpt denken, creëren en communiceren. De ideeën van deze Engelsman liggen aan de basis van The Big Draw.

John Ruskin tekende en schreef niet alleen, hij was ook een sociaal bewogen denker. In dat licht richtte hij in 1871 de Engelse ‘Gilde van Saint George’ op. Vandaag de dag bestaat die gilde nog steeds.

Uit de gilde ontstond in 2000 de ‘Campaign for Drawing’. Ze stelt alles in het werk om tekenkunst naar voor te brengen als een hulpstuk voor creativiteit, een manier om gedachten weer te geven en een middel voor sociaal en cultureel engagement.

 


Dan was er…
the campaign for drawing

THE CAMPAIGN FOR DRAWING

Met tal van acties zorgde The Campaign for Drawing ervoor  dat de waarde van tekenen opnieuw werd geapprecieerd. De organisatie ziet tekenen als dé manier om mensen te opnieuw te leren zien, denken, uitvinden en actie te ondernemen. Tekenen zorgt voor een ander, klaarder beeld op de wereld, het helpt  gedachten beter te ordenen en ze  duidelijker over te brengen. The Big Draw is hun grootste festival. Het vindt elk jaar in oktober plaats, en loopt intussen over heel de wereld.

 


En toen organiseerden we…

Iedereen mag meetekenen-(c) Nina Stoupina

THE BIG DRAW IN BELGIË

Sinds 2013 is België één van de 26 landen die meedoen. Initiatiefnemer KUNSTWERKT lanceerde intussen drie schitterende stadsfestivals: een eerste editie in Gent in 2013, een tweede in Antwerpen in 2014 en een derde festival in Leuven in 2015. In 2016 doken we opnieuw in de mogelijkheden van de tekenkunst. We ontwikkelden een tekentool en organiseerden in Hasselt een workshopdag voor tekenaars: Drawing Day.

 

 

 


… en dan kwam er Drawing Days!

In 2017 organiseerden we weer een meerdaags tekenfestival met een nieuwe naam: Drawing Days. De eerste editie vond plaats in Gent, in 2018 meerden we aan in Oostende voor drie dagen vol verrassende tekenactiviteiten.